De Zadel Consulent

"Want een paard vrij van pijn en ongemak is de beste in zijn vak!"

" Hij doet het niet", "hij bokt altijd als ik wil aangalopperen", "hij steigert en staakt als ik de wending inzet", "hij hangt op de teugel", "hij is altijd chagrijnig tijdens het poetsen en zadelen", "hij wil niet afbuigen", kortom het is een rotknol.. 


STOP!! Uw paard probeert u iets duidelijk te maken, het doet pijn, er zit iets in de weg, mijn lichaam kan dit (nu) niet. Veel gedragsproblemen tijdens het rijden worden veroorzaakt door een negatieve ervaring. Dit kan liggen aan de ruiter, het zadel of omgevingsfactoren (voeding, sociaal gedrag etc.). In mijn ervaring zijn ruiter en zadel de meest voorkomende problemen waardoor paarden gaan nukken en staken. Ze kunnen immers niet met woorden uitleggen wat er aan de hand is. 

Door een zadelmeting te laten uitvoeren met een wetenschappelijk gevalideerd meetsysteem krijgt u inzicht in de drukverdeling onder het zadel tijdens het rijden. Aan de hand van beelden en analyses kan vastgesteld worden waar het probleem zit en gewerkt worden aan een oplossing.


Het zadel:

Uw zadel bestaat waarschijnlijk uit een rigide structuur, ook wel boom genoemd met daaraan verwerkt 2 langwerpige kussens welke langs de ruggenwervels de druk van het gewicht van het zadel en de ruiter verdeelt over de rugspieren van het paard. De kussens zijn meestal gevuld met wol of foam maar kunnen ook met lucht of elke combinatie van materialen gevuld zijn. 

Wanneer onregelmatigheden ontstaan in de vulling door bijvoorbeeld vocht (van het zwetende paard), temperatuurverschillen, beschadigingen of slijtage kan het paard hier veel ongemak van ondervinden.  De druk op de rug wordt dan namelijk onvoldoende verdeeld.  Dit geldt ook wanneer een zadel niet de juiste pasvorm heeft voor het betreffende paard (vergelijkbaar met een schoen voor een persoon). 
Door onvoldoende verdeling van de druk kunnen weefsels onder het zadel verdrukt worden. Hierdoor kan spieratrofie (verval), zogenoemde witte plekken (beschadiging van haarzakjes in de onderhuid) en zelfs verwondingen ontstaan. Als je paard rugpijn krijgt door een zadel of onjuiste belasting uit dit zich in kreupelheid, agressie en staken. Met name achterhand kreupelheid blijft vaak onopgemerkt tot in een vergevorderd stadium en wordt voornamelijk veroorzaakt door onjuiste belasting. Het is daarom belangrijk om uw zadel regelmatig te controleren en eventueel de hulp in te roepen van een professional. 


Onze paarden zijn levende dieren welke zich lichamelijk blijven ontwikkelen tijdens hun carrière. Idealiter zou het zadel mee veranderen met het paard. Of dit nou een carrière als manegepaard, sportpaard, fokmerrie of knuffeldier is, het is in alle gevallen belangrijk dat de rompspieren (buik/rug/schouders) sterk blijven om de ruiter te kunnen dragen. Wanneer het paard in beweging komt neemt de bloedvoorziening toe en zwellen de spieren op. Ook de spieren die onder het zadel liggen. Om deze spieren voldoende ruimte te geven moet het zadel de druk goed kunnen verdelen over de massa. Behalve het zwellen verandert het draagvlak op de rug ook door wijze van bewegen. Paarden die erg dragend zijn op de achterhand laten vaak veel bolling van de rug zien in actie waarbij de spieren over de gehele lengte van de rug breder worden. Terwijl paarden met wat zwakkere lendenen vaak meer gewicht naar de voorhand verplaatsen en de schouderspieren zwaarder belasten en dus vaak een brede schouderpartij hebben.


Helaas kan een zadel niet elke gewenste vorm aannemen en moet het regelmatig worden aangepast. Soms kan het gebruik van een onderlegger uitkomst bieden  maar het gebruik van een onderlegger kan ook problemen veroorzaken. Een goed passend zadel wordt te krap door het gebruik van een onderlegger. Wil je toch een onderlegger gebruiken, communiceer dit dan naar je zadelmaker, zodat er ruimte overblijft om de onderlegger te gebruiken zonder beknelling van de weefsels op de rug. 

In alle bovenstaande gevallen kunt u bij uw zadelmaker terecht voor advies en aanpassingen voor uw zadel. Bij het aanmeten en aanpassen van uw zadel maakt de zadelmaker waarschijnlijk gebruik van een meetboog of enige ander vorm om de rug van je paard op te meten. Daarna wordt een zadel in stand nagevoeld en kun je meestal een stukje rijden om te kijken wat het zadel op het paard doet in draf en eventueel galop. De zadelmaker maakt hierbij gebruik van zijn expertise en ervaring.  Vaak wordt tijdens het rijden gelet op het gedrag van het paard en de bewegingen van het zadel. 


Veel voor komende problemen:

Helaas heeft een zadelmaker geen magische krachten en is het een grote uitdaging om met het blote oog en je handen waar te nemen hoe de druk op de rug van het paard verdeeld wordt. Regelmatig komen mensen bij mij met paarden die " niet willen". Na een meting in beweging (tijdens het rijden) kan ik de plek(ken) vaststellen waar het paard belemmerd wordt en dus eigenlijk niet kan doen wat de ruiter vraagt. Paarden die bepaalde oefeningen (bijvoorbeeld overgangen, zijgangen) slechts op 1 hand of helemaal niet uitvoeren worden vaak belemmerd door de rigide structuur van het zadel of een ongelijke belasting door de ruiter (iedereen is asymmetrisch). En dan heb je ook nog de bruggende zadels. Zadels die op het oog netjes aansluiten en stil op de rug liggen, maar die eigenlijk ter hoogte van de borstwervels (onder de zweetbladen) niet dragend zijn waardoor het gewicht van de ruiter over 4 punten verdeeld wordt. Links en rechts langs de schoft en links en rechts op de lendenwervels (het zwakste deel van de rug). Paarden gaan vaak een stijve en strakke houding aannemen wanneer het zadel brugt en worden wat loperig als de ruiter "te zwaar" gaat zitten. 


Mijn werk:

Dit zijn slechts enkele problemen en afwijkingen die ik regelmatig tegenkom in mijn werk. Wilt u graag weten of uw zadel goed past? Vertoont uw paard wel eens één van de beschreven gedragingen? Of denkt u dat uw paard ondanks opvullen en aanpassen toch een probleem heeft met het zadel? Neem dan contact op. Ik pas uw zadel niet aan maar ondersteun bij het aanpassen en aanmeten van zadels. Ik kan problemen tijdens rijden en trainen diagnosticeren en advies geven op het gebied van zadelpasvorm en rijtechniek. Graag werk ik samen met uw zadelmaker aan de perfecte pasvorm van het zadel.

Alle zadelmetingen worden uitgevoerd met behulp van het Novel Pliance meetsysteem, dit systeem wordt altijd binnen 6 metingen opnieuw gekalibreerd om optimale betrouwbaarheid te garanderen. 


Kosten:

Een individuele zadelmeting kost slechts €85 euro* excl. voorrijkosten (vanaf 25 km enkele reis zijn de voorrijkosten 5 euro per eenheid van 20 km). 

Vanaf 3 paard-ruiter combinaties op 1 locatie profiteert u van een korting van maar liefst 10 euro per combinatie en deelt u de voorrijkosten vanaf 100 km (eerste 100 km is gratis). Ik kom in heel Nederland en Vlaanderen op locatie meten. 


Na de meting ontvangt u de beelden van de meting met een beknopte rapportage  (waarnemingen en advies). Deze rapportage is bruikbaar voor zadelmakers, instructeurs en eventueel fysiotherapeuten. Indien u een uitgebreide rapportage wenst (met meetwaarden en per gang uitgelegd) dan kost dit 25 euro extra. 


Indien u wenst kan een meting gelijktijdig met het opvullen of aanmeten van een zadel door uw eigen zadelmaker gebeuren. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken tegelijk met de komst van uw zadelmaker, zodat we in overleg uw zadel optimaal kunnen aanpassen. 


Heeft u interesse in een meting? neem dan vrijblijvend contact op via de gegevens op de contactpagina.


*prijsopgave berust op één standaardmeting van één paard-ruiter combinatie, met één zadel excl BTW.