De Zadel Consulent

"Want een paard vrij van pijn en ongemak is de beste in zijn vak!"

Wie is De Zadel Consulent?

Paarden en paardrijden zijn mijn absolute passie. Mijn interesse in zadels en rugproblemen bij paarden zijn ontstaan door een persoonlijke zoektocht naar een geschikt zadel voor mijn eigen zeer sensibele paard welke in de leeftijd van 3 tot 8 jaar oud maar liefst 3 boommaten groeide. Ondertussen wist hij mij exact te vertellen dat hij een zadel wel of niet prettig vond liggen.

Mijn naam is Linda Roost en na het behalen van mijn MSc titel in Animal Biology and Welfare aan Essex University (UK),  ben ik als projectleider gaan werken met verschillende meetsystemen in het Fieldlab voor paardensport. 


Vervolgens heb ik vanaf oktober 2014 mijn eigen bedrijf gestart in het analyseren van de invloed van ruiterhouding en zit en zadelpasvorm op de beweging en het gedrag van paarden met behulp van een wetenschappelijk meetsysteem. 


Tijdens mijn zoektocht naar een passend zadel, heb ik gemerkt dat ook ruiters en eigenaren in mijn omgeving vaak zoekend zijn naar een passende oplossing voor hun situatie. 

- Paarden die vage kreupelheden vertonen (met name in het achterbeen vaak onopgemerkt).

- Paarden die bepaalde oefeningen slechts op één hand goed uitvoeren en op de andere hand proberen onder het werk uit te komen of zelfs totaal in verzet gaan. 

- Maar ook paarden die loperig zijn, bokken, steigeren of singeldwang laten zien. 

- En dan heb ik het nog niet gehad over paarden die stilletjes volhouden en dapper doorgaan uit respect voor hun ruiter terwijl de rugspieren langzaam wegebben en het werk steeds moeizamer verloopt. 


Graag wil ik mijn kennis en ervaringen van zadel en rugproblemen met u delen. Zodat uw paarden optimaal kunnen presteren en de levensduur en kwaliteit vergroot worden. 

Wat doe ik voor u?

- Ik onderzoek de huidige status van uw zadel, de rug van uw paard en uw houding en zit met behulp van het meetsysteem.

- Ik ben een onafhankelijke partij en werk in het belang van u en uw paard. 

- Ik geef een advies op basis van de meetresultaten van het systeem in combinatie met handmatige metingen.

- Ik ben geen zadelmaker en verdien niet aan het verkopen van zadels en/of aanpassen van zadels. 

- De resultaten van uw persoonlijke onderzoek worden gebruikt voor overkoepelend onderzoek.